Ampumaurheilu

Ampumaurheilu On Hermojen Hallintaa Ja Tarkkuutta

Ampumaurheilu On Hermojen Hallintaa Ja Tarkkuutta

Ammunnan aloittaminen on suhteellisen helppoa ja sitä pystyy harrastamaan sekä nuorena että vähän vanhempanakin. Se voi olla myös koko perheen harrastus. Harjoittelupaikat tarjoavat mahdollisuuden kokeilla lajeja ja näistä varsinkin ilmapistoolin sekä -kiväärin kanssa harjoittelu yleensä alkaa. Kun nämä aseet hallitsee hyvin, on mahdollista siirtyä ampumaan haulikolla tai ruutiaseilla. Alussa opetellaan turvallinen ampuminen sekä luontevasti käyttämään asetta. Laji on täynnä haasteita ja mitä pidemmälle pääsee, voi siirtyä ampumaan liikkuvaa maalia. Mitään oikotietä hyväksi ampujaksi ei ole, vaan keskittymiskyky ja tasapaino kehittyvät harrastuksen edetessä. Jos mietitään kilpailemista, niin tärkeä ominaisuus on tarkkuus ja omien hermojen hallinta. Kilpailu tuo aina paineet onnistumisesta ja ajatus on pidettävä koossa suorituksen aikana.

Ampumaurheilu vie usein mennessään ja jossain vaiheessa tulee vastaan oman aseen ostaminen. Ilma-aseet, pistoolin ja kiväärin, pystyy ostamaan ilman mitään erityisiä lupia. Aseenkantoluvan hakeminen tulee eteen siirryttäessä ruutiaseisiin.

Ampumaluvan Hakeminen - Mitä Pitää Tietää

Aseen hallussapitolupaa haetaan paikalliselta poliisilta ja hakemus jätetään henkilökohtaisesti. Hakemuksen yhteydessä on pystyttävä todistamaan se, että ase tulee ampumaharrastukseen tai -kilpailemiseen. Ampumaseuralta saa todistuksen siitä, että harrastaa tai kilpailee lajissa. Aseenkantolupa on viralliselta nimeltään aselupa.

Ennen aseen hankkimista on myös syytä perehtyä siihen, miten asetta on kotona säilytettävä. Laki määrää, että ase säilytetään lukitussa tilassa ja vielä niin, että panokset ovat eri paikassa. Asetta on myös kuljetettava harjoitus- tai kilpailumatkoilla asianmukaisessa kuljetuskotelossa. Aseen haltija on vastuussa siitä, että säilytys on asianmukaista. Aseen lainaaminen kenelle tahansa ei ole mahdollista.

Ampujan Varusteet Lajin Mukaan

Ampujan Varusteet Lajin Mukaan

Harrastuksen pikkuhiljaa edetessä, tulee vastaan asun hankkiminen. Ilma-aseiden kanssa kilpaillessa asulla ei ole sellaista merkitystä kuin on esimerkiksi kivääriammunnassa, jossa asun on tarkoitus tukea ampuma-asentoa. Alkuvaiheessa kannattaa hankkia takki ja hanskat sekä sen jälkeen erikoisvalmisteiset housut ja kengät. Käytetyillä vaatteilla pääsee hyvin alkuun, ja jos harrastuksesta alkaa tulla vakavaa, on hyvä ostaa uudet varusteet.

Jos kysymyksessä on eränkävijä on huomioitava varusteissa sään vaihtelut. Parhaita vaatteita ovat sellaiset, jotka päästävät kosteutta ulospäin, mutta eivät kastele liikkujaa myöskään vesikuuron yllättäessä. Tärkeintä on se, että pukeutumisen alin kerros pitää ihon kuivana ja siirtää kosteuden kohti ylintä kerrosta, joka puolestaan päästää kosteuden ulos. Hyvästä päähineestä tai käsineistä ei myöskään voi tinkiä.

Ampumaurheilu - Lajien Kirjo

Ampumaurheilu on laji, josta löytyy melkoinen kirjo ja jokaiselle harrastajalle jotakin sopivaa. Juhani Sinisalo asekauppiaana tiesi, millaista asetta mihinkin harrastukseen kannatti käyttää. Ampumalajeista voi mainita pääkohdittain ainakin seuraavat: pistooli-, kivääri-, haulikko- sekä riistamaalilajit. Muiden lajien alta löytyvät vielä metsästys- sekä reserviläisammunta. Jokaisen pääkohdan alta löytyy vielä useampi alalaji, joten harrastaja löytää tästä määrästä lajeja varmasti itselleen sen sopivimman. Lisäksi löytyy lajeja, joihin ampuminen on yhdistetty ja siitä mainittakoon ampumahiihto. Kilpailuja käydään nopeudessa, tarkkuudessa tai lukumäärissä.

Harjoittelupaikat ovat hyviä uuteen lajiin tutustuttaessa. Siellä oppii tuntemaan lajin harrastajia sekä kuulee lajista hyvät ja huonot puolet sekä pääsee valvotusti kokeilemaan, miltä laji itsestä tuntuu. Välinettä eli asetta ei tarvitse heti ostaa uutena. Koska kysymyksessä on usein iso investointi, voi sen hankkia käytettynä. Aseen hankkimisessa kannattaa kuunnella kokeneemman ampujan kokemuksia ja mielipiteitä. Tämä on laji, jossa on paljon oppimista, eikä ole koskaan täydellinen.